Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия няма да внася в СС на ООН проектодокумент за създаване на зона без полети над Югоизточна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обвини своите западни партньори в Съвета за сигурност на ООН, че си затварят очите за насилието над мирното население и не забелязват тежките хуманитарни проблеми в Югоизточна Украйна.

Внесената от Москва проекторезолюция за незабавно спиране на насилието и създаване на хуманитарни коридори не беше подкрепена, тъй като западните страни смятат, че в Югоизточна Украйна няма хуманитарна криза, макар да е очевидно, че това не е така, заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов.

Той съобщи още, че засега Русия няма да внася в СС на ООН проектодокумент за създаването на зона без полети над Югоизточна Украйна и изпращането там на миротворци, каквито предложения направи самопровъзгласилата се Луганска народна република. Според Гатилов Русия е наясно, че подобна инициатива не би била подкрепена от Запада на този етап. Той припомни, че в миналото зони, свободни от полети, са били установявани с решение на ООН над Босна, Ирак и Либия, но тази мярка не е спомогнала за дългосрочното разрешаване на вътрешнополитическите проблеми в тези страни.

При сегашната ситуация в Югоизточна Украйна основната задача на Русия в момента е да бъде прекратено насилието, посочи Гатилов.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна