Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Николов: Има несъответствия в 4 обществени поръчки за интегриран градски транспорт в Бургас

Снимка: БГНЕС
Няма нищо тревожно в спирането на парите по проекта за цялостно обновяване на градския транспорт, защото това е временна санкция. Това каза за предаването "Преди всички" кметът на Бургас и заместник-председател на ГЕРБ Димитър Николов за блокираните пари по ОП "Регионално развитие". Забавени са пари за проект за интегрирания градски транспорт на Бургас. Около 65% от проекта вече е реализиран.

По проекта са проведени 24 обществени поръчки. Всичките са проверени. Констатирани са несъответствия в 4. Според мен това е липса на достатъчно добро хармонизиране в законодателството между ЕС и българското законодателство. Ако изчистим и хармонизираме тези детайли, мисля няма да имаме проблеми. По българските закони ние сме перфектни, спазили сме абсолютно всички изисквания, както и например някои срокове. По европейското обаче има други параметри.

Проектът е пилотен и е подготвен с участието на европейски експерти, защото у нас не е имало достатъчно подготвени специалисти, заяви Николов. В изработването са участвали белгийци, французи, холандци, изпратени от ЕК.

Според нас не е необходимо общината да търси средства за разплащане на извършените досега дейности. Ние сме спазили българското законодателство и не би трябвало да изпадаме в такова състояние. Това е рутинна процедура, а не санкция. Целта ѝ е да се подобрят системите за контрол. На този етап не мога да говоря за рискове за проекта, защото все още нямаме самия одитен доклад.

Интервюто на Таня Милушева с Димитър Николов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна