Вторично замърсяване на храната със стафилококи е причината за стомашно-чревното неразположение на децата, които бяха на зелено училище в Банско.
Това показват резултатите от пробите, които експерти от Районната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните взеха часове след сигнала, че 12 деца са приети със съмнение за хранително отравяне в болницата в Разлог.
Изследвани бяха кухнята на ресторанта, храната, която са приемали децата, персонала на хотела и водата. Резултатите от пробите обяви д-р Михаил Бащавелов, директор на териториалното поделение на Агенцията за безопасност на храните.
Става въпрос за допълнително вторично замърсяване на храната, която учениците са вечеряли на 30-и май, което говори, че част от персонала е имал заболяване. Това е основната и единствена причина за неразположението на децата, които са потърсили медицинска помощ.
От Здравната инспекция са локализирали приносителя на стафилококовите бактерии, заразил храната. Кухнята към ресторанта в Банско остава затворена до изпълнение на всички предписания от контролните органи.