Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 световни лидери пристигат във Франция за 70-ата годишнина от десанта в Нормандия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 20 световни лидери се събират във Франция за честванията на 70-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия, помрачена от конфликтните отношения с Русия заради украинската криза.

Ръководителите на Европа, САЩ и Русия започват да пристигат в Париж за утрешната паметна церемония в Нормандия. Денят преди тържеството обаче ще бъде наситен със срещи, доминирани от украинската криза и обтегнатите отношения на Запада с Москва. Те се усещат и в протокола - довечера френският президент Франсоа Оланд ще приеме на отделни работни вечери държавния глава на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин. Среща на четири очи вероятно ще има между външните министри на двете страни Джон Кери и Сергий Лавров.

Сред личните гости на Франсоа Оланд за честването е новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко.

В излъченото снощи ексклузивно интервю по канал ТФ1 и радио "Юроп 1" руският президент Путин не изключи възможността да се срещне с Порошенко, въпреки че засега не е предвиден разговор между тях.

В навечерието на честванията не се открои надежда за сближаване на позициите. Докато снощи страните от Г-7 заплашиха Русия с нови санкции, ако не се ангажира с деескалацията в Украйна, в интервюто си за френските медии Путин отрече вината си за украинската криза и разкритикува действията на Запада.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна