Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Косово за нов парламент започнаха без инциденти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите в Косово за нов парламент започнаха без инциденти. Чуждестранните наблюдатели ще следят дали сърбите от Северно Косово ще гласуват. Изборите ще бъдат тест и за правителството на Хашим Тачи и водената от него коалиция.

За първи път на територията на цяло Косово се провеждат парламентарни избори, включително и в четирите общини в северната й част, които са доминирани от местното сръбско население. Като компромисен вариант властите в Косово се съгласиха сърбите да гласуват с каквито документи имат, включително и със сръбски или издадени преди години от мисията на ООН в Косово.

Сърбите имат гарантирани от конституцията на страната 10 места. Сега обаче властите в Белград искат да изкарат пред избирателните урни колкото се може повече сърби, защото това би означавало те да имат над тези гарантирани места в парламента на Косово и да могат да са фактор при съставянето на новото правителство в Прищина.

Белград обаче побърза да обясни, че призивът за участие в изборите не означава, че Сърбия признава независимостта на Косово.

Обстановката в етнически разделения северен град Митровица засега е спокойна. Изборите са важни и за албанския политически блок в Косово, където надпреварата между трите първи формации в страната ще бъде оспорвана. Битката е между управляващата Демократична партия на Косово на премиера Хашим Тачи и на лидера на най-старата местна партия "Демократичната лига" на Исса Мустафа. Не е изключено и набиращата сила партия "Самоопределение" да се вклини между двете водещи партии.

Кметът на Прищина Шпенд Ахмети е категоричен, че тези парламентарни избори са най-неясните в новата политическа история на Косово след отделянето му от Сърбия през зимата на 2008-ма година:

Тия избори са най-неясни избори, които сме имали в последните 14 години. Просто не може да се знае какво ще се случи, а аз мога да кажа, че нито една партия няма да получи висше от 25 процента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна