Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент на Украйна Петро Порошенко иска да сложи край на сраженията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Украйна Петро Порошенко обяви, че иска да сложи край на сраженията между силите за сигурност и проруските сепаратисти в източната част на страната още тази седмица. Часове преди тези думи артилерийски обстрел срещу центъра на Славянск, извършен от украинските сили, взе четири жертви и рани много хора. Украинските сили започнаха операцията срещу Славянск и Семьоновка. 

За мен всеки ден, когато умират хора, всеки ден, когато Украйна плаща толкова висока цена, е неприемлив, заяви Порошенко в комюнике, публикувано след срещата му в Киев с руския посланик в Украйна Михаил Зурабов, украинския посланик в Германия Павло Климкин и представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Хайди Талиавини. Новият украински президент каза, че срещи в такъв формат ще се провеждат всеки ден, докато бъде изготвен план за умиротворяване на Източна Украйна.

Над 200 души бяха убити от началото на операцията на украинските сили за сигурност срещу проруските сепаратисти в тази част на страната преди близо два месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна