Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гочев: Задължителното гласуване може да се въведе със закон

Снимка: БГНЕС

Според бившия конституционен съдия Димитър Гочев въвеждането на  задължителното гласуване  не е нарушение на Конституцията и може да стане със закон, с изменение на Избирателния кодекс.

В Конституцията  избирателното право е определено като равно, всеобщо и пряко. Правото да гласуваш включва и право да не гласуваш. Това може да бъде и спорно. Полека политическите сили назряват за тази идея. Има едно неудобство, защото ние приехме критиките на Венециенската комисия, че предприехме промени в избирателната система много малко време преди изборите. Но няма норма колко време преди изборите може да се прави промяна в избирателния кодекс. Ако някой се намери да атакува това изменение на ИК пред КС, защото нарушава правото да не се гласува, може да се получи някакво положение на един спор пред КС.

Според Гочев във въвеждането на задължителното гласуване има смисъл:

Защото българските граждани трябва да имат и задължениия, не само права. Хората навремето са умирали за България, нашите хора не искат да гласуват. Това нещо трябва да се преодолее и едно задължително гласуване ще осигури такава грижа. Смятам, че ще бъде добре, каза Димитър Гочев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени