Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Абаджиев: Нито съм искал, нито ми е предлаган пост в ББЦ

Снимка: БГНЕС

Димитър Абаджиев, бившият ни представител в проекта "Набуко", адвокат, отрече да е истина тиражираната информация, че ще замени Бареков в ББЦ.

Това беше доста елементарен начин за интрига. Няма никаква истина. Добри са ми взаимоотношенията и с Бареков, и с Каракачанов, имам и други приятели. Опитвам се да помагам в международните контакти на този проект, защото съм убеден, че България трябва да защитава своите интереси в ЕС. Това не тайна, казал съм го открито. Нито съм искал, нито ми е предлаган пост. Не съм и член на партията. Имаме ясни и прозрачни отношения.

Ето как Абаджиев коментира решението България да спре изграждането на "Южен поток":

Това беше едно от малкото правилни решения на министър-председателя Орешарски, защото в "Южен поток" има много нерешени проблеми. Да не говорим,че това е проект, който не решава най-големия ни  проблем - зависимостта от Русия. Този проект няма как да се реализира, ако не се спазят изискванията на Европа. Съдбата на правителствот на Орешарски се решава от надцакванията между ДПС и БСП. Публична тайна е, че след евроизборите ДПС започна да извива ръцете на БСП. "Южен поток" може би също е част от "баницата", но между него и "Набуко" има разлика. Той щеше да доведе наистина до независимост и това беше една от най-големите стратегически грешки на ЕС. "Южен поток" не е безалтернативен. Всеки транснационален проект е добре дошъл, но ако е изработен така,че да са спазени изискванията. 

Чуйте разговора.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна