Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Николова: Тревожно е, че част от коментарите на ЕК по Споразумението за партньорство не могат да бъдат отстранени

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

Връщането на Споразумението за партньорство от ЕК е за първи път. Българското споразумение е представено на 2-ри април. Има три месеца от датата на представянето, в които Комисията да го одобри, да върне коментари, които да бъдат отстранени или да го връща за преработка. На нас е върнато в най-тежката част – за преработка. Не е необичайно, но има забавяне. Това каза експертът по еврофондове и бивш съветник на Бойко Борисов – Юлияна Николова в интервю за предаването „Нещо повече“.

България беше първа готова с предварителен документ, подобен на Споразумението, още преди регламентите да бъдат официално приети. Вече има четири държави с приети и одобрени споразумения. Това, което би следвало да ни притеснява повече, е, че коментарите, които имаме по официалния вариант са същите, които имахме в становището на Комисията още в най-първия вариант, когато започнаха преговорите. Тревожно е, защото голяма част от тях не могат да бъдат отстранени, обясни тя.

Според нея до месец трябва да се вземе правителствено решение да се поправи Споразумението за партньорство с ЕК: Без него не можем да пуснем новите програми. Без него не може да бъде одобрена нито една програма.

Цялото  интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна