Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не планира среща за газа с Украйна и ЕК преди 16 юни, Украйна може да плати до края на деня

| обновено на 13.06.14 в 13:13

Русия не планира среща с представители на Европейската комисия и на украинското енергийно министерство за обсъждане на газовия въпрос до 10 часа сутрин на 16-и юни. Това съощи говорителка на Министерството на енергетиката на РФ. Чакаме до 10 часа в понеделник, е заявила тя пред агенция РИА Новости в отговор на въпрос за следващата среща по въпроса за газа. До този момент не се планират никакви срещи от руска страна, потвърди тя.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви в четвъртък, че руската газова компания няма повече да променя срока за превеждането от страна на Украйна на авансовото плащане за доставките на газ.

"Газпром" очаква превод на 1,9 млрд. долара от Украйна до 10 часа на 16-и юни, в противен случай доставките на газ за Украйна ще се осъществяват в предварително платения обем.

Междувременно, председателят на Управителния съвет на украинската компания "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви на пресконференция, че Украйна не изключва възможността до края на деня да изплати исканите от "Газпром" 1,9 милиарда долара.

"Дали ще платим или не засега не мога да отговоря, тъй като до края на деня има още пет часа и всичко може да се случи", е заявил той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени