Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Бразилия у нас: Инвестициите в полза на бразилското общество са над 200 пъти по-големи от инвестициите за Мондиала

световно първенство бразилия

Най-голямото предизвикателство за Бразилия беше именно подготвянето на необходимата инфраструктура, която се изисква от ФИФА за организирането на едно от най-големите спортни световни събития. Това каза Н.Пр. Рикардо Герра де Араужо, временно управляващ посолството на Бразилия в интервю за предаването „Събота 150“.


Бяха построени и обновени 12 стадиона за мачовете. Общо 8 са обновени, а 4 са построени от нулата, тъй като изискването беше от минимум 8 стадиона, които да са подготвени за събитието, но Бразилия предпочете да направи 12, за да може да обхване 12-те най-големи града в Бразилия. Бяха инвестирани между 2-3 милиарда евро както за стадионите и около 6 милиарда евро за изграждането на необходимата инфраструктура за Световното първенство, добави той.

Инвестициите направени в инфраструктурата ще бъдат в полза на бразилското общество. След 2 години Бразилия ще бъде домакин и на Олимпийските игри и част от тези инвестиции ще бъдат използвани за посрещането на следващото от този род събития. Естествено не всичко, което бразилското правителство имаше желание да направи, всъщност беше реализирано, тъй като нямаше и време за всичко, но най-важното, което имаше нужда да се направи беше осъществено. Това, което Бразилия ще получи в замяна до голяма степен ще възвърне направените инвестиции, каза Н. Пр. г-н Рикардо Герра де Араужо.

По отношение на протестите в Бразилия, посланикът коментира: Протестите, които стават в Бразилия мисля, че са част от всяка демократична държава. Частта, която не е приятна от протестите са свързаните с насилие моменти, които са потушени от полицията. Аз лично мисля, че двете неща са несъизмерими, тъй като с всички тези инвестиции, които са направени в  първенството, правителството не е спряло да инвестира в транспорта, образованието и т.н. Дори по време на организацията инвестициите в полза на бразилското общество са били 200 пъти по-големи от инвестициите за Мондиала. Дори повече от 200 пъти, става дума в последните 8 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна