Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Боянова: В новата Програма за селските райони не се виждат пари за обединяване на земеделските производители

Снимка: БГНЕС

Закъсняваме със срока за обсъждане на документите за новата Програма за селските райони, както и с тези за програмата за директните плащания за следващия програмен период. Това каза за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт" Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. До края на месеца документите трябва да са изпратени в Брюксел, допълни тя, а обсъждането е било в петък. Намаляването на парите за селските райони не трябва да се приема като проблем, защото не касае само тази програма и само България, тъй като финансовата рамка за този програмен период е по-стегната.

Смятам, че програмата представя добра основа на всички, които са заинтересовани от нея, но не видях да има консенсус между всички, така че да сме сигурни, че сме напипали онова, от което секторът има нужда. Не се виждат в програмата пари за неща, на които България трябва да наблегне – обединяване на земеделските производители в групи и организации на производители, за което те могат да получават допълнителна субсидия, с цел по-лесна реализация на тяхната продукция.

За да има сдружаване, всички партньори трябва да имат светъл бизнес, а за да излязат "на светло", те трябва да виждат светлина в края на тунела, коментира Боянова. Според нея трябва да се започне със сдружаване на по-малки групи хора, а не да се търсят по 10 за сдружение, за да се мотивират тези сдружения да се разрастват.

Интервюто на Веселина Миланова със Светлана Боянова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна