Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Приложение на етерично-маслените култури и на продуктите от тях

БНР Новини

Легенда от епохата на Великите Моголи разказва, че розовото масло станало популярно след сватбеното тържество на принцеса Нур-Джихан и императора Джихангуир. За церемонията каналите на градината в двореца били напълнени с розова вода. Под палещото слънце етеричното масло от нея изплувало на повърхността. Когато го събрали, разбрали, че се е получил траен парфюм с неповторимо ухание. Оттогава розовото масло добило слава, която и сега е ненадмината. Най-изисканите „носове” в съвременната парфюмерия сътворяват своите омагьосващи парфюми на основата на розовото масло. Благодарение на неговите съставки уханието им се запазва дълго време и кара милиарди сърца по света да бият по-силно – буйно, смело, страстно, с порив за живот. От векове чистото розово масло е използвано за лечение, хармония и наслада.
Парфюмерията е най-ярката сфера на приложение на маслата от етерично-маслените култури. Почти неизвестното здравечово масло придава на парфюмите искрящи нотки, а лавандуловото масло било използвано още от древните египтяни не само като благоухание, но и като средство за балсамиране.
Терапевтичните свойства на етеричните масла също са известни от началото на тяхното откритие. Добре изразените им бактерицидни свойства се използват за получаване на лекарства. Лавандуловото масло се прилага обикновено външно при всички видове проблеми с кожата и косата, при изгаряния, срещу ухапване от насекоми. Лавандулата дава повод и за въвеждането на термина „ароматерапия”. А специалистите съветват: „Ако за първи път започвате да се занимавате с ароматерапия, започнете от лавандуловото масло!”
Ароматните води от етерично-маслените култури имат още по-широко приложение в битовата и във висшата козметика. Козметиката също така е немислима без продуктите конкрет и абсолю, които се извличат предимно от цветовете на розата и лавандулата. Те са в основата на кремове и лосиони за поддържане на здрава и еластична кожа.
В хранително-вкусовата промишленост етерично-маслените култури се използват преди всичко като консерванти и подправки.
За продуктите от етерично-маслените култури и тяхното широко приложение разказват доцент Ана Добрева, професор Недко Недков и асистент Веселина Баджелова от Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна