Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със скандал се провалиха дебатите за парк "Българско Черноморие"

| обновено на 17.06.14 в 14:17
Снимка: Даниела Костадинова

С викове "вън", "крадци" и "мафия" експерти от Министерството на околната среда и водите и Българската академия на науките бяха изгонени от залата на Областната управа в Бургас. Неправителствени организации и собственици на имоти по бургаското крайбрежие бойкотираха общественото обсъждане за създаване на Национален парк "Българско Черноморие". 

Протестът, който предшестваше общественото обсъждане, прерастна в скандал, който доведе до изгонването на експертите от Министерството на околната среда и водите и БАН. Въпреки сериозното напрежение, до сблъсъци не се стигна. 
Близо 50 протестиращи с плакати "Не на парка" и "Стига толкова рестрикции" влязоха в залата на Областната управа, където вече се бяха събрали кметове и представители на общински администрации от черноморските общини. Преди да започне дискусията председателят на националната асоциация "Българско черноморие" Димитър Канариев обяви бойкот на форума и призова експертите да напуснат залата. След 20-минутни спорове и скандирания "Вън, не ви искаме", "Крадци" и "Мафия" представителите на Министерството и на БАН си тръгнаха.

Протестиращите твърдят, че решението на Народното събрание за спирането на разпоредителни сделки с държавни имоти в Зона А и Б по Черноморското крайбрежие е незаконосъобразно. Това решение беше взето преди една година и сега то прераства в процедура за създаването на Национален парк, който ще обхване 3 области - Добрич, Варна и Бургас. Според протестиращите паркът ще засегне частни общински земи и ще наложи поредните забрани за строителство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени