Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От години не са плащани някои концесии за подземни богатства

Снимка: Полина Тодорова

От 2008-а година досега не са плащани концесионни такси за някои от находищата за добив на подземни богатства, тъй като не са уредени договорите. Има пропуски в няколко закона, които регламентират отдаването на концесии. Това показва анализ на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Експертите предлагат промени в законодателната и нормативната уредба. 

Около 500 находища за добив на различни природни богатства и концесии за плажове са предоставени без търг и конкурс заради седем законодателни изключения в Закона за концесиите. Пропуските водят до финансови загуби и липса на конкуренция, коментира Бойко Великов - директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност:
67 броя концесии за добив по право са с неуредени договори. До 2008-а година се е плащала само кариерна такса. От 2008-а до 2014-а година без такси и концесионни възнаграждения, след 2008-а година на практика нямаме такси и концесионни възнаграждения.
От Центъра са установили нарушения при три концесионни договора - за ски зона "Банско", отдаването за ползване на плажа на "Слънчев бряг" и концесията за добив на злато в Челопеч: 
Липсата на достатъчно контрол по отношение на концесиите, липса на достатъчно капацитет и възможности за този контрол, който е скъп за държавата, но той трябва да се реализира.
Законът за подземните богатства не е ефективен, в методиката за определяне на концесионното възнаграждение също има пропуски, показва анализът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна