Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Забраната на ГМО у нас е доста сериозна

Снимка: БГНЕС

Страните, които са срещу ГМО, подкрепят като добър компромисен вариант споразумението на европейските държави, позволяващо на всяка от тях да реши сама дали да отглежда такива продукти. Това каза пред "Хоризонт" Борислав Сандов от партия "Зелените". Компромисът беше постигнат миналата седмица, а против него се обявиха само Белгия и Люксембург.

Страните, които се противопоставят на ГМО политиката в Европейския съюз, имаха това намерение - да поискат по-облекчен режим отделните държави - членки да имат основания да забраняват засаждането на ГМО на тяхна територия. Това до момента беше малко по-трудно. Трябваше отделните страни - членки да доказват със сериозни изследвания защо трябва да бъде забранено или ограничено едно ГМО. Сега всъщност ще могат и на база на социално-икономически аргументи или на база на обществено мнение в държавите да ограничават това ГМО, каза той.

Борислав Сандов обясни, че вероятно еврокомисарят по здравеопазване ще одобри генномодифициран сорт царевица, но успокои, че забраната на ГМО у нас е доста сериозна. Приемането на модифицираната царевица предизвика ожесточени спорове в европейските институции и 19 държави, сред които и България, се обявиха против.

Преди два дни в Бургас протестиращи собственици на имоти по черноморското крайбрежие и представители на неправителствени организации изгониха експерти по време на обществено обсъждане на идеята за създаване на парк "Българско Черноморие". За днес подобно обсъждане е насрочено във Варна. 

Отговорът е, че е направен неправилно. Дали е бойкот вътре в министерството срещу управляващите, срещу политическия кабинет, дали е бойкот срещу нашите намерения да има такъв парк, но редно е да се каже, че принципно идеята е добра. Въпросът е в изпълнението и затова всъщност тези обществени обсъждания е редно да се случват, за да може да се чуват тези професионални мнения, да се чуват обществените мнения, коментира Борислав Сандов за проекта за парка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна