Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет са жертвите от наводнението във Варна, сред тях са две деца

| обновено на 20.06.14 в 14:54
Снимка: БГНЕС

Десет са потвърдените жертви на наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но в езерото беше открит завлечен от дъждовете автомобил с десето тяло. 

До 325 лв. ще отпусне МТСП на всички, които имат право на помощта след наводнение, увери министърът на труда и социлната политика Хасан Адемов. Той е разпоредил спешни действия на местните структури на агенциите за социално подпомагане и по заетостта в пострадалите райони. От Бюрото по труда във Варна вече са изпратили 30 безработни в помощ на аварийно-спасителни дейности и при необходимост ще бъдат насочени още. Организират се спешни социални оценки на пострадалите за еднократна финансова помощ. Дейностите ще продължат и в събота, и в неделя.

РЗИ - Варна предупреждава, че водата в Аспарухово е негодна за пиене и препоръчва в домакинствата да се ползва бутилирана  Резултатите от химичния анализ ще са готови най-рано утре, а от микробиологичния - до 48 часа. Въведени са превантивни мерки срещу зарази,  увери д-р Светла Станева от Инспекцията

Микробиологичният анализ ще бъде ежедневен в следващите дни, докато се преодолее бедствието. За това време ще се използва само дестилирана вода, осигурена от две водоноски за лечебно заведение. Имаме готовност още в понеделник, когато се очаква да се възстанови работата на социални обекти и детски заведения да направим предписания за тях.

Плавателният канал 1 е затворен за корабоплаване. В него има общо четири автомобила и водолази обследват целия район.

Кметът на града Иван Портних съобщи, че всичките са разпознати. Очаква се под водите и в залетите коли да бъдат открити още жертви. Началникът на Националния оперативен център към Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност", главен инспектор Тошко Бързилов каза:

Продължава разчистването. Трябва да се има предвид, че има много тиня, която трябва да бъде прегледана. Трябва да се видят изнесените коли, които са във Варненското езеро. Създадена е организация изведените хора да бъдат настанени.

Помощ за справяне с бедствието идва от други градове на страната, посочи Бързилов и добави, че има нужда и от доброволци.

Подготвя се евакуация на живеещите в най-рисковите части от квартал "Аспарухово" във Варна. Това каза пред "Хоризонт" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който около полунощ пристигна в бедстващия район.

Опасността от нова вълна в района на "Аспарухово" е минимална и намалява с всеки изминал час, заяви областният управител на Варна Иван Великов

Според министъра на транспорта Данаил Папазов екипи и техника активно работят по отводняване на пострадалите къщи и по отстраняване на щетите. Той също е на мнение, че рискът от нови жертви намалява:

Всички, които участваха снощи в действията по разчистване и направиха невъзможното, за да се предотврати поне втори такъв удар, си свършиха добре работата. В момента няма някаква висяща опасност, защото почти навсякъде водата беше отпушена и намаля нивото почти навсякъде.

Кметът на Варна Иван Портних обвини правителството и държавата, че подвеждат с информацията, че на мястото на трагедията в квартал "Аспарухово" има достатъчно техника и екипи, които да помагат на хората при отстраняването на щетите от наводнението. В интервю за "Хоризонт" малко след полунощ Портних заяви, че властите са били уведомени за бедствената ситуация още в 19.30:

Улицата я няма, редица къщи ги няма, има коли, които са събрани на четири нива на едно място. Под някои автомобили намираме жертви. Тук няма никаква техника, никаква!

Българският червен кръст може незабавно да подпомогне нуждаещите се във Варна с материали от първа необходимост. Това съобщи пред "Хоризонт" Ясен Сливенски от организацията. Екипите на БЧК по места, както и доброволците, са в готовност да помогнат на хората. 

Във Варна е неучебен ден. Пристанището е затворено. Възстановено е електрозахранването на около 6 000 души, но много хора все още нямат ток. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна