Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според премиера действията на всички служби във Варна са били адекватни и навременни

Снимка: БГНЕС

На пресконференция премиерът Пламен Орешарски изрази съболезнования на близките на загиналите и съобщи, че понеделник ще бъде Ден на национален траур. Недоразуменията между премиера и кмета на Варна Иван Портних са изгладени. Областният щаб заседава и в присъствието на кмета на града.

Според Пламен Орешарски, който е изслушал докладите на всички служби за действията им снощи, работата им е била адекватна и навременна. Участвали са 11 екипа от Гражданска защита.

Все още не е ясно какво е предизвикало тази огромна приливна вълна, но най-вероятно причината е, че там от години гората край местността Джанавара беше изсичана. Ще се направи пълно проучване какво точно се е случило. Районът е и свлачищен.

Новият министър на екологията, който също пристигна на мястото, каза, че общините основно трябва да се грижат за това да се чистят деретата на реките и да се коригират, но и държавата ще подпомогне с каквото може. Министър Ангел Найденов каза, че още снощи сили и машини от армията са били изпратени към мястото на бедствието.

Министър Цветлин Йовчев след обобщение на щетите ще внесе спешно искане за финансиране и за обезвъзмездяване. И на хората включително ще бъде помогнато, каза премиерът Орешарски. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна