Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдена е смъртта на двама души в Добрич след поройния дъжд

| обновено на 20.06.14 в 10:23
Снимка: Радио Шумен
Потвърдена е смъртта на двама души в Добрич след поройния дъжд. Кметът на Добрич Детелина Николова съобщи, че в цялата община е обявено бедствено положение. Ниските части на града са залети с вода над метър. Дерето, което провежда всички води от областта, дълго 15 км, е наводнило града. Ситуацията в Добрич се влошава, заяви Детелина Николова. До момента не е предприето отводняване в залетите райони, тъй като нивото на придошлите води остава твърде високо. Ситуацията в някои язовири в общината е критично. Засега не се осъществява евакуация, но общината е готова да приеме хора в зала "Добротица". Властите продължават да следят отблизо ситуацията и са готови да реагират при необходимост.

Днес в Добрич е трябвало да се проведе националното външно оценяване на децата, завършили 8-и клас, но, според Николова, това не може да стане. Има специален пункт за настаняване на пострадали граждани. Всички изходи от Добрич са затворени, никой не може да влезе и излезе в града, освен високопроходима техника, необходима за преодоляване на щетите.

Затворени са пътища, сред които Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Албена-Балчик, Албена-Варна. Язовирът в село Плачидол е прелял. На 5-и километър от града мостът също е залят с вода. Има много сигнали за наводнени къщи, мазета и улици. На места нарочно се спира токът, за да може да се помогне на хората.

От КАТ и Пътно управление подчертават, че нито една кола няма да излезе от града, докато обстановката не се нормализира.

След 9 часа кметът на Добрич Детелина Николова допълни, че нивото на водата не спада, дъждът не е спрял да вали от нощта, ситуацията все още е критична. Няма евакуирани хора въпреки многото сигнали, над 250 души са потърсили убежище при свои близки. Автогарата не работи, тя е залята, детските ясли не работят, две детски градини са наводнени и не приемат деца.

Разговора с Детелина Николова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна