Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунитските екстремисти в Ирак превзеха стратегически граничен пункт със Сирия и град на северозапад от Багдад

Ирак
Снимка: БГНЕС

Сунитски екстремисти завзеха днес граничен пункт със Сирия. Това се счита са стратегическа победа, която ще им позволи да придвижват тежко въоръжение между териториите, които контролират и в двете страни, предаде Ройтерс.

Бунтовниците от "Ислямската държава в Ирак и Леванта" от вчера владеят съседния град Ал Каим, на около 300 км западно от Багдад, изтласквайки иракските сили за сигурност. В продължилите цял ден боеве са загинали 30 иракски войници.

Иракски град на северозапад от Багдад е паднал в ръцете на сунитски бойци, заяви неговият кмет, цитиран от Асошиейтед прес. Местната армия и полицейските сили в Рауа са се изтеглили, когато милициите са установили контрол. Правителствените офиси в града са били разграбени, посочи кметът. 17 души са убити при боеве между сунитски бунтовнически групи в иракската провинция Киркук, съобщиха източник от службите за сигурност и свидетели, цитирани от Франс прес. Причините за боевете не са ясни. Според очевидци двете групи са се скарали за контрола над многобройните петролни хранилища в региона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени