Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: По европейските фондове може да се очаква помощ за възстановяване на инфраструктура

Снимка: БГНЕС

Eврокомисарят Кристалина Георгиева посочи, че новият програмен период трябва да се използва за финансиране при възстановяване на щети от природни бедствия, като това в България. Сега най-важното е да се помогне на хората, каза тя. Необходимо е осъвременяване на плановете за действие при кризисни ситуации заради климатичните промени, допълни тя:

Ние трябва да разграничим частните щети и тези, които са обществени. По европейските фондове може да се очаква помощ за възстановяване на инфраструктура, както и от социалния фонд за заетост, за да могат хората, които са останали без къщи, а са и без работа, да почувстват, че към тях има. На доброволците казах: „Браво, гордея се с вас!“. Знаете ли, в такъв момент най-хубавото на хората се показва и ние трябва тази солидарност да я култивираме, защото това, което ни очаква в бъдеще, е майката природа да бъде по-свирепа.

Според Георгиева, ако излезем от това бедствие единни, това ще бъде най-хубавият паметник за загиналите хора.

По-рано днес Георгиева заяви за БГНЕС, че лично е разговаряла с еврокомисаря Йоханес Хан и има неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна