Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС ще обсъдят възможностите за още санкции срещу Русия

| обновено на 23.06.14 в 11:56

На днешния си съвет в Люксембург външните министри от Европейския съюз ще обсъдят възможностите за още санкции срещу Русия, но няма да вземат решения. Това съобщи преди заседанието холандският първи дипломат Франс Тимерманс, като добави, че при нужда решение за още санкции може да бъде взето от Европейския съвет в края на седмицата.

Върховният представител за външната политика Катрин Аштън подчерта: Изключително важно е да можем да подкрепим това, което се опитва да направи украинският президент Порошенко със своя мирен план. Спокойствието и мирът са крайно необходими за Украйнна в момента – не само за да не бъдат убивани и ранявани още хора, но и за да може страната да върви напред.

През седмицата председателят на ОССЕ отново ще има среща с руския президент – от нея, както и от действията на руската страна, ще зависи дали ще бъдат наложени допълнителни санкции, които вече са подготвени, подчерта британският първи дипломат Уилям Хейг: Русия и президентът Путин не трябва да имат никакви съмнения, че ние в Европейския съюз сме готови да предприемем такива мерки. Много работа беше свършена по подготовката на по-широки санкции срещу Русия. Знаете, че вече предприехме мерки, готови сме да добавим и още, ако е необходимо, заяви Хейг, като добави, че Европа очаква от Русия да прекрати притока на оръжие през украинската граница и да спре да окуражава незаконните въоръжени групи.

Наред с Украйна те ще дискутират изострящата се обстановка в Ирак, както и последните събития в Сирия и Либия. В заседанието ще участва и бившият външен министър на България и настоящ специален представител на ООН в Ирак Николай Младенов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна