Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Над 620 хил. лева са събрани от есемеси в помощ на пострадалите от наводненията

Снимка: БГНЕС

Събраните средства не са просто пари, а те са израз на солидарността на всички хора в България към пострадалите от наводнението във Варна, Добрич и Велико Търново, каза изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова в интервю за предаването "Преди всички".

Малко над 620 хиляди есемеса са изпратени за помощ на пострадалите от наводненията към 8 часа тази сутрин. В дарителските сметки са събрани около 71 хиляди лева. Средствата, които постъпват по банковата сметка, вече се използват за закупуване на инструменти и материали за осигуряване на нормалната работа на доброволците. Средствата от есемесите ще бъдат използвани само за помощ на пострадалите от наводненията, каза Красимира Величкова.

Тя съобщи, че вече в Добрич са подадени над 400 заявления-декларации за щети, във Варна заявленията до момента са около 130, в Килифарево има 46 пострадали къщи:

Според нас става дума за поне 1000 домакинства. Може да си представите тези около 700 хил. лева ще окажат една наистина минимална подкрепа на семействата. Ние вече структурирахме Обществен съвет с хора и от БНР – Силвия Великова и Катя Лещанска, ще бъдат в него, както и журналисти от други медии. Ще търсим заедно с общините и заедно с групи от хора най-добрия начин, така че максимално ефективно да се разпределят средствата.


Цялото интервю с Красимира Величкова чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна