Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални фамилии”: Фамилия Манолови

Емануил, Христо и Здравко Манолови (отляво надясно)

Музикална фамилия Манолови - Емануил, Христо, Здравко. Емануил е сред строителите на съвременната българска музикална култура. Автор е на първата българска опера „Сиромахкиня” - произведение, интонационно издържано в духа на градския романс и на италианската опера. Не случайно: Емануил Манолов е достатъчно културен и знае каква е съвременната му музика, но знае и нивото на публиката: нека тя изживее своя неизживян романтизъм. Автор е на множество опуси в жанрове, популярни тогава под родното небе - сред тях прочутите хорови китки.

Христо Манолов - също автор на нещо първо за България - първи балет: „Змей и Яна” по Петко Тодоров - смята се, че Петко Тодоров е изразил в творбата си нещо, което не е било възможно да бъде гласно споделено: невъзможната любов между сестра му Мина и приятеля му Пейо Яворов. Балетът е представен през 1937 г.
Здравко Манолов, син на Христо Манолов, преоркестрира творбата през 1958 г. Той е автор и на други творби - камерни, обработки на народни песни, симфонични пиеси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна