Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: БСП не беше готова да управлява

Снимка: БГНЕС

Всички мои тежки прогнози, които давах в началото на 2013-а година, за съжаление, се сбъдват. Това каза в предаването "12+3" лидерът на АБВ и президент на България от 2002-2012-а година Георги Първанов. Той коментира ситуацията в БСП: Изтеглянето на председателя на партията в Брюксел аз тълкувам като своеобразна абдикация. Реалистично погледнато като човек, правил много пъти избори, мисля, че не може дистанционно да се организира и ръководи една успешна предизборна кампания. Това ще създаде и организационни проблеми, освен че ще доведе до демотивация и психологически проблеми в настройката на социалистите и на хората, които организират кампанията.

Няма друго политическо и управленско съзнание, за да продължи тази агония на правителството и с този неработещ парламент, който по-скоро произвежда сигнали, коментира още Георги Първанов.

Според него Сергей Станишев стои стабилно на поста си, защото се е научил да прави конгреси, за разлика от ГЕРБ, които правят добре избори.

Не е толкова трудно за един лидер, особено когато си бил във властта, да мотивираш хората, които са в обкръжението, с постове, с участие в бордове, с проекти и по този начин да ги вържеш трайно.

Състоянието, в което е БСП, не може да ме радва, заяви лидерът на АБВ, но допълни, че ситуацията е шанс за АБВ да събере достатъчно подкрепа. Той подчерта, че бъдещата партия АБВ няма да влиза в коалиции на всяка цена:

Ние не бихме се коалирали в управлението с ДПС, които прекалено преяждат с власт през последните години, и вероятно не бихме влезли в коалиция с крайно радикални формации като "Атака".

Според Първанов БСП са позволили ДПС на практика да диктува политиката:

ДПС наложиха отказа от ключови предизборни ангажименти, поети от "Позитано". Те наложиха кадрова политика, в която нещата не се различават от онова, което правиха Бойко Борисов и ГЕРБ с т.нар. "калинки" в управлението. БСП позволи това, защото бяха слаби. На последните парламентарни избори получиха минимален резултат, който квалифицираха като морална победа, но което беше предпоставка за слабо управление, защото, уви, на "Позитано" не бяха готови да управляват. Тяхната цел беше да отстранят ГЕРБ от властта. 

Георги Първанов коментира и разрива в отношенията между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски:

Става дума очевидно за един тежък конфликт между двама души, от което е зависило много управлението, може би повече от два мандата, започвайки от края на Тройната коалиция, през управлението на ГЕРБ, до ден днешен. /…/ Въпросът е в това да видим има ли роля държавата в провокирането на този скандал. Дали са изтеглени средства на държавни дружества през последните дни, дали адекватно е действало правителството и БНБ. Дали прокуратурата беше адекватна в тази ситуация, или тя не провокира и не задълбочи кризата. 

Цялото интервю с Георги Първанов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени