Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Луджев: Моделът ни на управление стана "държава - партия - клиентела"

Снимка: БГНЕС

В Европейската комисия са втрещени от разправията, от този сблъсък, който се върши, уж в бизнеса, употреба на държавни институции, съдебна система, прокуратура. Таман малко се беше позакърпил имиджът на съдебната система и в момента тотално всичко е сринато. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" бившият депутат Димитър Луджев. Според него публичният имидж на страната не страда заради смяната на поколенията, а заради манталитета на хората, които достигат властта.

В последните години взеха връх лошите породи хора, за които общественото начало не съществува, общественото дело го няма, а съществува само личният интерес. Те просто се наложиха във всички нива и в бизнеса, и в политиката, и в съдебната система.

По времето на Виденов и Костов се е възцарил институционален модел партия - държава, в който партията на власт експлоатира държавата. Така са се установили партии, превърнали се в огромни клиентели, чийто единствен интерес е да достигнат бюджета и държавните служби. 

У нас в момента съществува модел на управление, който е като връщане към голямата схема отпреди революцията през 1990-а година - държава - партия - клиентела. Това е! За съжаление няма алтернатива, няма перспектива. 

Проблемът не е кога ще бъдат изборите, а какво идва, завърши Луджев.

Интервюто с Димитър Луджев може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна