Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер: Ще продължим курса на нашата политика, защото и досега ЕНП беше водеща сила в установяването на реформи

Манфред Вебер
Снимка: www.manfredweber.eu
„Ние ще продължим курса на нашата политика, защото и досега Европейската народна партия беше водеща сила в установяването на реформи, особено във време на криза - ние бяхме тези, които въведохме спасителни планове за преодоляването й. Ние бяхме тези, които внесоха допълнителна стабилност, както в парламента, така и в съвета на Европа.“ Това каза новият парламентарен председател на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер в интервю за ЕuroparlTV.

Тази серия от реформи има за цел да направи Европа конкурентоспособна, затова и ние ще продължим да работим в тази насока, като основния акцент ще бъде да създадем една последователност и приемственост в работата си. Това, което е важно за мен е, че Европейската народна партия продължава да бъде мястото, на което гражданите сами изпращат и избират хората, които да ги представляват. Европейският парламент трябва да се превърне в място, където бъдещето на Европа се решава централно“, изтъкна Манфред Вебер.

За съжаление в следващия парламент ще имаме много крайни партии, това е нещото, което гражданите сами избраха и гласуваха за него и ние трябва да го приемем“, добави новият парламентарен председател на ЕНП. „Но за нас демократите е ясно, че не бихме си сътрудничили нито с крайно десните, нито с крайно левите. Искаме да създадем едно позитивно бъдеще за Европа, докато крайните партии искат точно противоположното. Важно е да създадем стабилни предпоставки за едни добри политики, защото хората очакват отговори и решения на проблемите си. Имайки предвид пропорциите в новия европейски парламент, ние можем да си сътрудничим със социалдемократите, защото и двете партии се наблюдават предпоставки за сходни политики.“

Със сигурност ние искаме да направим поправки в Лисабонския договор, но същевременно трябва да внимаваме и да не прибързваме, като първо трябва да се справим с актуалните проблеми пред, които сме изправени. Лисабонският договор ни предоставя възможност да решим много от тези предизвикателства. Това е основната ни цел сега“, каза още Манфред Вебер.

Искам да кажа и няколко думи за кандидатурата на Жан Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Всички в Европейската народна партия единодушно подкрепяме неговата кандидатура“, продължи Вебер. „Не мога да си представя, че в оставащото време ще се появят нови кандидати, даже напротив. Малцинство са хората, които критикуват начина, по който се определят кандидатите, но те създават предпоставки в един момент Европа да си изправи пред институционална криза - ние на всяка цена трябва да избегнем това.“

„Заедно с Херман ван Ромпой постигнахме съгласие в следващите 4 седмици да работим заедно, за да изготвим един списък от реформи за една по-силна Европа. Всички тези стъпки, които правим сега са нещо ново за нас, нещо което досега не е правено. Ако ги сравним с демократичните практики на национално ниво, които са се развивали в рамките на десетилетия, те са нови процеси. Но аз мисля, че сме на прав път. Тези, които поставят под съмнение кандидатурата на Жан Клод Юнкер трябва да си отговорят на въпроса - Кой е по-демократичния избор от него? Тези, които бяха предложени за негови алтернативи, със сигурност щяха да съберат по-малко подкрепа от него. Ето защо това в момента е първата стъпка пред една демократична Европа, която ние защитаваме“, каза в заключение парламентарният председател на ЕНП.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна