Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Българските институции носят отговорност за ситуацията с банките

Снимка: БГНЕС

Мостовете между БСП и АБВ бяха изгорени през последните няколко месеца от сегашното ръководство на левицата. АБВ няма да се коалира с ДПС и "Атака", защото в ДПС-начина, по който е преплетена властта с бизнеса, и маниера, който ДПС налага във властта, го прави неприемлив, различен много от нашите ценности , каза Ивайло Калфин от АБВ в интервю за предаването "Неделя 150".

Някои хора се опитват с много целенасочени усилия  да разклатят финансовата стабилност. Това започна с конфликта между Пеевски и Василев, но сега приема доста по-големи размери и очевидно, че това не става случайно. През последните 15 години България натрупа финансова стабилност с валутния борд и тези целенасочени усилия да се разклати това единствено постижение на държавата през последните 15 години според мен са не просто подсъдни, те са цинични,
каза той.

Калфин обясни, че никъде при банковите кризи в Европа не се е случвало някой нарочно да разклаща финансовата система и никъде не се е случвало институциите, на практика, да са съдействали за това нещо: 

Според мен българските институции носят отговорност за това, което стана. Всички, които имат отношение към това. Като започнем с недостатъчно решителните и убедителни реакции на Централната банка, минем през абсолютно отсъстващото правителство, минем през това, че прокуратурата изигра ключова роля в тази криза, като отстрани началника на Банков надзор. Не отричам работата на прокуратурата да си върши работата, но това беше начинът, по който се възпламени недоверие доколко цялата банкова система е добре надзиравана и стабилна. И минем през безумните изказвания на политици, свързани със стабилността на банковата система. Това не могат да бъдат случайни неща. Или показват дълбока некадърност, или показват целенасочени действия.

Цялото интервю с Ивайло Калфин чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени