Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: Служебният премиер трябва да смени стила на управление

Снимка: БГНЕС

Стефан Софиянски, който беше служебен министър-председател в тежката 1997-а година, посъветва бъдещия премиер на служебен кабинет да смени стила на управлението и да работи много повече, отколкото работиха последните правителства.

Най-важното е да си подреди приоритетите и всеки ден да отмята по нещо. Има толкова неща, които се отразяват на ситуацията, че, ако не дойде човек, който да се вземе в ръце и да има добър екип, ще седим на едно място. Първото нещо е да се приключат преговорите за новия програмен период. Второто нещо е да се ускори усвояването. Политическа воля да се прояви, за да може хората да си получат средствата. Това, което липсва на икономиката са оборотни средства. 

На въпрос как оценява действията на политиците в момента Софиянски отговори, че не ги оценява положително:

Като започнем от Борисов. "Държавата във фалит" - разбира му главата на него от фалит. Нито е във фалит държавата, нито нищо. Почна да сравнява с 97-ма година, тогава той си гонеше охранителните фирми, ние бяхме на площадите. 

От другата страна имаме един човек като Станишев, доказал управленската си импотентност, който няма авторитета да застане твърдо на позицията и да каже каква е ситуацията. Правителството няма реалната обществена подкрепа. За мен беше разумно да се споразумеят не за служебен кабинет, а правителство на разбирателството като това на Димитър Попов и да се правят избори.

Чуйте интервюто със Стефан Софиянски от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна