Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семинар на тема: "Лекарската /медицинската/ грешка"

Снимка: www.umbalpleven.com


Лекарската /медицинската/  грешка - това е тема на семинар, проведен в Со фия. В студиото на "Хоризонт до обед" проф. Дарина Зиновиева и адвокатите Марио Топчийски и Красимир Недев представиха работата на семинара и опита на юристите да бъдат в помощ на медицината.
Адвокат Марио Топчийски: Адвокатите бият камбаната в общесттово, че има голям проблем и трябва да се търсят решения, каквито има в Европа и в светга.
Дори понятието "лекарска грешка " не е изчистено. Но големият проблем е, че няма регулация. Няма единен подход да се търси решение. Решението е на парче, на коляно. В последните 10-12 години два пъти се стига до обсъждане на  закон.


Красимир Недев:  Днес, когато държавата е в режим почти на кризисен пиар,  българската адвокатура заедно с колегите от Международния съюз на адвокатите показа, че може да вземе под внимание един изключително важен въпрос, но не за адвокатурата, а за обществото.

проф. д-р Дарина Зиновиева : Неправилно се идентифицира, както в обществото, така и в правната общност и в медицинската общност това понятие  "медицинска грешка" - с "лекарска грешка". Опитите, които се направиха да се даде определение от различни гледни точки доведоха до една обща рамка - "нежелан резултат от лечение". Не може да се идентифицира с конкретни дейности от едно лице.

Целия разговор по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна