Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсиите се индексират от днес с 2,7 на сто

Снимка: БГНЕС

Пенсиите се индексират от днес с 2,7 на сто. Необходимите за това 120 милиона лева са в бюджета.

На 7-и юли възрастните, които получават парите си по банкова сметка, ще могат да вземат индексираните пенсии - на всеки 100 лв по 2,70 лв отгоре. Социалната пенсия вече е 113 лева, минималната за стаж и възраст - 154,50 лв, а таванът - 840 лв. Средният размер на българската пенсия след индексацията скача с 10 лв. и става малко над 311 лева, коментира управителят на НОИ Бисер Петков:

Пенсията в новия си размер ще замества получавания среден осигурителен доход около 96 процента. По този показател нашата пенсионна система е съизмерима със средното в Европейския съюз. Друг е въпросът, че като цяло равнището на доходите, оттам на пенсиите, е ниско в България.

42 хиляди души ще продължат до края на годината да не вземат реално изчисления размер на пенсията, въпреки че таванът се вдига на 840 лв. Но други 11 хиляди ще започнат да получават реален размер, защото досега са били ограничени. Индексацията се отнася и за пенсиите на починалите съпрузи:

На база на това осъвременяване се преизчислява и размерът на вдовишката добавка, която, както е известно, се определя като 26,5 процента от размера на пенсията на наследодателя, каза Бисер Петков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна