Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Спешната помощ се подновиха, утре предстои Дирекционен съвет

Протестите в Спешната помощ се подновиха още вчера. Избухна съвсем спонтанно идеята отново да се съберем и да протестираме. Проблемите са навсякъде, за всички работещи в системата. Не побоят над колегата е единственият проблем, който имаме. Това заяви в предаването "12+3" д-р Драгослава Балова – завеждащ първа работна смяна. Тя припомни, че проблемите са били поставени пред министър Андреева още преди месец, но от тогава досега нищо не се е променило, а проблемите остават и дори се задълбочават.

Има промени в Наказателния кодекс по отношение на нападение върху медик, но аз не знам за нито един осъден, каза д-р Балова. Тя добави:

Има заповед с вчерашна дата, в която ни се нарежда на нас, завеждащите на работните смени, да поддържаме връзка с екипите, които отиват на проблемни адреси. Но да ви призная – ние и досега сме го правили. Но по начина, по който се подава адреса, не винаги може да предвидиш агресивното поведение на хората, при които отиваме. Ние получаваме информация за оплакванията на пациента, но нямаме информация за нивото на възпитание на тези, които са с тях. Няма как да стане на 100% да ни покрият полицаите, защото те няма как да дондуркат непрекъснато екипите ни. Ние покриваме между 150 и 200 адреса, не всички са проблемни, но голяма част от тях са в гетата на София. Имаме адреси, на които наистина имаме проблеми. Имаме адреси, на които се водят стотици хора официално регистрирани. Например на "Братска дружба" 8 има регистрирани 320 души и не е само този адрес такъв.

Центърът за спешна помощ е жив организъм, който може да действа само в условия на изградено доверие между ръководството и работещите. Ние страдаме от недостиг на доверие в момента към този, който е назначен за временно изпълняващ длъжността. Диалогът върви много трудно, добави Балова.

Александър Златанов – временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София, отговори: Доверието се изгражда. Въпрос на подход е. Аз лично подходих с доверие спрямо хората, с които работя в момента. Ако те са решили да тръгнат по обратния път с недоверие и да изграждат в процеса доверие, въпрос на подход е.

Той отхвърли твърденията, че лекарите са получили по-малко пари за последния месец: По-малко получените пари са в рамките на 59 лева по-малко пари, получени от лекар /осреднено/. Специално д-р Балова този месец е получила няколкостотин лева повече. Има колеги, които са получили наистина по-малко и си има причини за това. Едната причина е, че съответният колега е работил по-малко. По отношение на ДМС – то беше преразпределено, разбира се, с уговорката и с одобрението на ръководството. Администрацията за този последен месец е с намалено ДМС, за да могат работещите екипи да получат по-високо ДМС и да не се получи такъв срив.

Златанов посочи също, че от днес са назначени 4-ма нови лекари и две медицински сестри. Утре в 9 часа той свиква Дирекционен съвет, на който кани лекари, сестри и шофьори да споделят проблемите си. Той заяви, че няма списъци с хора за уволнение заради участие в протестите.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна