Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен панаир ще се проведе през уикенда в местността на Боянската църква

Снимка: БГНЕС

Средновековен панаир ще се проведе тази събота и неделя в местността на Боянската църква край София. Той беше отложен заради случилото се бедствие в Североизточна България. Панаирът е организиран от сдружение "Модус вивенди - Средновековно общество в България", със съдействието на Националния исторически музей.

Председателят на организаторите от "Модус вивенди - Средновековно общество в България" Калин Йорданов разказа в предаването "Преди всички" за предстоящото събитие: Подготвили сме богата програма, макар че се наложиха някои промени, заради отлагането някои участници отпаднаха. Въпреки това програмата ни е все така богата. Ще има множество концерти със старинна музика, средновековна музика, ще има музей на открито с различни експозиции и възстановки на средновековни костюми, средновековно съоръжение, бит, ежедневие от периода ХII–ХIV век от регионите на България. Ще има различни презентации, семинари, демонстрации. Ще представяме занаяти, изкуства от този период, игри, дегустация на напитки и някои лакомства от региона на Западна Европа и Византия.

По думите му, в световен мащаб интересът към тези събития е много голям: Това е един формат, който предлага възможност както за зрели, възрастни хора да се потопят в миналото, да научат нещо повече за историята, така и за децата, които с огромен интерес попиват всичко.

Входът е свободен.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Калин Йорданов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени