Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки бедствията имуществените застраховки остават непопулярни

Снимка: БГНЕС

Под 10 % от домовете в България имат застраховка, по данни на Комисията за финансов надзор, при над 90 % застраховани жилища в държавите от Западна Европа. Страната ни е на последно място по дял на застраховани имоти в Централна и Източна Европа. Какво не знаем за имущественото застраховане?
При покупка на застраховка трябва да внимаваме за това какви покрития ни предлага тя, защото често при търсенето на по-ниска цена, без да искаме или подведени от посредника, който ни продава, сключваме застраховка с „орязани” покрития. При сключването на имуществена застраховка е добре да ползваме услугите на застрахователен консултант – несравнимо по-евтино е, отколкото да рискуваме да останем незащитени при беда. Разпитвайте за всичко консултантите си, задавайте им въпроси по договора и полицата, която подписвате и ако ви кажат, че нещо е евтино задължително ги попитайте „Защо?”.
Какви рискове трябва да покрива една имуществена застраховка, за да сме спокойни, че домът ни е защитен? Защо в някои от застраховките, трябва допълнително да добавяме рискове като наводнение, буря, земетресение, свличане на земна маса, вандализъм и други? Кои са правилата на застрахователния пазар, които не познаваме и как да търсим правата си, ако сме ощетени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна