Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Бъчварова: Нападките между МЗ и ДФ "Земеделие" трябва да останат на заден план

Цветан Филев: Надяваме се на спокойна среда за работа на тютюнопроизводителите

Снимка: БГНЕС

Започна разглеждането на новия проектозакон за тютюна. С него се очаква да спрат нелегалните цигари, а статистиката показва, че 15 процента от тютюна в страната минава през сивия сектор. Така държавата губи между 400 и 600 милиона лева от акциза. Действащият закон е приет през 1993-та година и е претърпял доста промени. Затова отдавна браншът очаква нов закон. За такъв се заговори още при протестите на тютюнопроизводителите в началото на годината. Според Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, българските депутати трябва да спрат политическото говорене по темата и да заложат на експертното.

Надяваме се да се създаде спокойна среда за работа за всички засегнати от нашия сектор. Вярно е, че процедурата по създаване на регистър на тютюнопроизводителите създаде дискомфорт за земеделските стопани, но е крайно време за дисциплина в сектора. Не знаем колко са тютюнопроизводителите, не знаем колко са засадените площи. Нашите тютюнопроизводители са гъвкави и ще намерят начин да си уредят нещата.

Проектозаконът предвижда създаването на нови структури, за съществуването на които Филев се радва:

Специално за Националната тютюнева камара, в която ще могат да участват и браншовите организации и там ще можем да регулираме взаимоотношенията си между всички в сектора.


Председателят на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова допълни, че в предложението на вносителите е заложено да има Изпълнителна агенция като структура към Министерството. За Камарата има неща, които трябва да се доуточнят, за да могат нещата да бъдат достъпни като действия и на държавата, и на бранша, като прозрачност и като създаване на предвидимост на изкупната кампания. Със създаването на регистър, изискването за регистрация на договороте, задължението тези договори да бъдат реализирани, са предпоставки, които дават възможност държавата да знае какви количества, какви семена, какви сортове, след това да се прави оценка и експертиза

Попитана за задълбочаващия се конфликт между Министерстовото на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" Бъчварова отговори, че двете страни трябва да намерят общ език.

Има УС, който днес е насрочен и едно от нещата, което ще обсъди, е какво принципно се е постигнало във фонд "Земеделие" през тази година. Искам да припомня, че този екип, който е в момента, успя да минимизира и въобще нямахме загуби на средства. Но това, което се случва през последните няколоко дни, не е нормално и трябва да се намери решение. Трябва да се погледне принципно и личните нападки да бъдат на заден план.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна