Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Клисарова: Заплатите на учителите ще бъдат повишени от септември

| обновено на 03.07.14 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието представи резултатите от онлайн допитване по проекта за закон за училищното образование. Министър Анелия Клисарова обясни в предаваенто "Преди всички", че близо 10 хиляди са участниците в допитването и им благодари за интереса.

Има и родители, и учители, но се зарадвахме на становището на учениците и тяхното мнение за това накъде трябва да върви средното образование. Хубаво е, че техните виждания не се различават. Процедурата продължава. Там, където има дискусия и спор, ще оставим отворени въпросите. Мисля, че ще се получи едно добро обществено обсъждане на наболелите въпроси на образованието.

Учениците от началния курс трябва да повтарят класа, ако това е необходимо, смятат повечето участници в интернет допитването на просветното министерство по спорни въпроси около проектозакона за училищното образование. В момента децата от първи до четвърти клас не повтарят учебна година. 

60 на сто от участвалите в допитването смятат, че учениците от началния курс трябва да получават оценки, както и сега. 40 на сто са на мнение, че това по-скоро стресира децата. Над 47 процента от анкетираните мислят, че не е необходимо да се провежда национално външно оценяване след четвърти клас, като повечето от тях са учители. Над 36 на сто обаче са на мнение, че това изпитване е полезно. Почти по равно, около 40 процента, от участвалите в допитването смятат, че основното образование трябва да се завършва след седми или след осми клас. Едва 20 на сто са на мнение, че основното образование трябва да продължи до девети клас, така че това предложение повече няма да се обсъжда, каза министър Клисарова. 75 на сто смятат, че  математическите гимназии трябва да има специален статут. 30 на сто са за учителите и директорите да се атестират всяка година, 28 на сто - това да се прави на четири години. Че е необходимо да има мандат на директорите, смятат 56 на сто от анкетираните.

За дискусията около учебниците министър Клисарова каза:

Може би не се разбра философията на този един учебник. Това се прави с цел да направим добро съдържание на учебника, такова съдържание, което да бъде добре възприето от учениците. За един учебник - в голям процент така са отговорили в онлайн проучването, обясни тя. При всички случаи не нарушаваме конкуренцията. Когато авторският колектив е избран, то е конкурентно начало. Когато този учебник бъде и обществено обсъден, може да бъде допълнен. Когато гаранитарме съдържанието, то пак ще има конкурс по закона за обществените поръчки и ще бъде отпечатат от тези издатели, които спечелят конкурса.

През миналата седмица в колективния трудов договор беше разписано, че заплатите на учителите ще бъдат повишени.
Да, това ще се случи от септември, потвърди ресорният министър и допълни:

Вече са подготвени документите, за да бъдат внесени в МС. Ние гарантираме с тези средства началната  работна заплата за учителите във всяка позиция. Най-много за младите учители. Парите ще ги има. Има големи разлики в заплатите между учителите в големите градове и в големите училища и тези в малките населени места. Тази разлика не бива да се допуска. Разбира се не могат всички да имат еднакви заплати, но да гарантираме минималната, началната заплата.

Купуването на дипломите и вписването им в образователното министерство е проблем, по който напоследък също много се говори.

Още същия ден, когато получих тези съобщения, се обърнах към прокуратурата. Много неприятно е това, то е лош сигнал и от гледна точка на образованието в България. Бях чувала за това, но ми се струваше доста нереално. Много зависи и от цялото общество, не можем да учим младите хора, че могат да си купят диплома или изпит.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна