Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ведомости": Компания на "Газпром" ще участва в българския участък на "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дъщерна компания на "Газпром", която не попада под международните санкции, ще участва в строителството на българския участък на "Южен поток", твърди авторитетното руско икономическо издание "Ведомости". 

Според вестника "Газпром" - "Центъргаз" вече е спечелил конкурса за строителството на "Южен поток" на сръбска територия. 

Решението е взето и за него официално ще бъде обявено след няколко дни, когато бъдат съгласувани всички технически параметри, пояснил един от участниците в конкурса.

Руското издание твърди, като се позовава на друг свой източник, че същата компания ще бъде включена и в схемата на строителството на българския участък от газопровода, но не уточнява по какъв начин ще стане това.

За разлика от компанията "Стройтрансгаз" на бизнесмена Генадий Тимченко, която спечели конкурса, "Центъргаз" не попада под ударите на обявените от САЩ санкции. Тук вариантите са два - или да бъдат сменени изпълнителите, или да бъде обявен нов конкурс, пише "Ведомости".

Акционерното дружество "Центъргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи на територията на Русия, но не и в други страни.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна