Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърцки министър има готовност да обяви гражданска мобилизация за протестиращите eнергетици

Снимка: БГНЕС

Енергетиците в Гърция засилиха протестите си и спряха работа в 13 електроцентрали. Офисите на компанията също са символично окупирани от стачници. Всеки момент се очаква да започне спиране на тока на много места в страната. След като се извини на гражданите за проблемите, които ще създаде спирането на тока, и като обясни причините за протестите, синдикатът на енергетиците обеща за днес да спира електрозахранването за един час, като ще се избягват туристическите райони и островите.

Депутатите в парламента за втори ден обсъждат проектозакона за приватизацията на държавната електрокомпания, който вдигна на протест работещите в компанията. Напрежението в страната се пренесе и в парламента, където всички опозиционни партии заявиха, че няма да подкрепят навлизането на частни инвеститори в електрическата компания. Лидерът на опозицията поиска провеждане на референдум. Прекъснати са всички пътища за преговори и постигане на някакво споразумение със стачниците.

Министърът на обществения ред днес прикани енергетиците да прекратят стачката и показа готовност да обяви гражданска мобилизация за протестиращите.

Енергетиците свикват колегите си от цялата страна тази вечер на демонстрация пред парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна