Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание: всеки може да стане жертва на трафик с цел трудова или сексуална експлоатация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Когато говорим за трафик на хора първата ни представа са младите жени, принудени да проституират, но това е само една от много форми на съвременно робство. Съществена част от проблема е трудовата експлоатация.
В началото на всяко лято, много българи търсят възможности за сезонна работа извън страната и немалко от тях попадат на недобронамерени посредници и работодатели. Обещанията за договор, добро заплащане и нормални условия на труд често се оказват само примамка за откровена финансова измама или експлоатация при нечовешки и жестоки условия. Бедата е, че това се случва и у нас, не само в чужбина. Понякога жертвите на трудова и на сексуална експлоатация, дори не подозират, че са такива. Случва се, те да бъдат подведени от свои познати, хора на които имат доверие или широко рекламиращи се трудови посредници.
За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. „Не позволявайте никой и по никакъв начин да ви превръща в жертва на всичко това. Веднага се обърнете за помощ и потърсете правата си!” – каза в студиото на „Нашият ден - практично” Гергана Алексова, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.
Кои са хитростите на некоректните трудови брокери и тези с престъпни намерения? Как да се предпазим от тях и кой може да ни помогне, ако изпаднем в беда? – ще научим от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна