Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха Андрей Ковачев за квестор в ЕП

Снимка: andrey-kovatchev.eu

В сряда следобед Европейският парламент избра своите 5-ма квестори, т.е. европейските депутати, които ще се занимават с административните въпроси, които пряко засягат всички членове на Парламента.

Мандатът на квесторите ще продължи две години и половина - точно толкова, колкото и мандатите на председателя и заместник-председателите.Българският евродепутат Андрей Ковачев  бе избран с 420 гласа за един от петимата квестори на Европейския парламент, като необходимото мнозинство за този избор бе 339 гласа.

Така Ковачев е първият български представител в ЕП, заемащ една от трите най-високи позиции в институцията и съставляващи Бюрото, към което се числят също председателят и неговите заместници.

В разговор с Таня Величкова,Андрей Ковачев обясни смисъла и спецификата на длъжността "квестор" , като уточни, че за България е важно да има свои представители в ръководството на Европейския парламент. Ковачев каза още, че ще продължава да изпълнява и законодателната си дейност като член на комисии в Европейския парламент.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна