Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще обсъди промените в НК за отпадане на давността на престъпления от времето на комунистическия режим

| обновено на 04.07.14 в 09:06
Снимка: БГНЕС

Програмата на парламента предвижда дебати по промените в Наказателния кодекс за отпадане на давността на престъпления, извършени по време на комунистическия режим. В дневния ред са неслучилите се вчера ратификации на пет международни документа, сред които две споразумения със Световната банка, свързани с пътната инфраструктура и с водоснабдяването.

От 11 ч. е предвиден парламентарен контрол.

Днешното заседание обаче е под въпрос заради липса на кворум. "Атака" се обяви за незабавни избори и напусна парламента, а депутатите от ГЕРБ декларираха, че няма да участват в работата на Народното събрание, въпреки че ще бъдат всеки ден в парламента, докато премиерът Пламен Орешарски не подаде оставка.

Левицата определи поведението им като безотговорно, ДПС ги призова да се съобразят с постигнатото съгласие при държавния глава.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви вчера, че ще разговаря с ръководителите на парламентарните групи заради липсата на кворум:

Нека всяка парламентарна група и всеки отделен народен представител да си направи ясна сметка от това бездействие и блокиране на Народното събрание какви последици произтичат. Днес трябваше да приемем ратификация на заемни споразумения със Световна банка, които са свързани с пътищата, водоснабдяването, с отпускане на тези средства, които едва ли ще се харчат от това правителство, ще се харчат от България.

Репортер на "Хоризонт" съобщи, че и днес кворумът е под въпрос. За да започне работата на парламента трябва да се регистрират 121 народни представители. Дори да влязат всички депутати от Коалиция за България и ДПС, общо те са 119 и не достигат двама, за да се осигури кворумът. Ако при първата регистрация няма кворум, председателят на Народното събрание ще даде почивка и ще има втора регистрация. След нея ще е ясно дали и това пленарно заседание ще бъде провалено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна