Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: "Газпром" не може да бъде сменен от своя дъщерна фирма за "Южен поток" без нова процедура

| обновено на 07.07.14 в 10:08
Снимка: БГНЕС
От посещението на Сергей Лавров в София могат да произтекат три позиции по отношение на "Южен поток". Първата е да се стъпи върху становището, че няма нарушение на третия енергиен пакет и България не е задължена да спре проекта. Това становище страната ни е изпратила в Европейската комисия (ЕК). Вторият вариант е да се повтори позицията, че България няма да реализира газопровода без становище на ЕК, а последният – София твърдо да заяви, че проектът няма да се реализира.

Това коментира в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. На бизнес равнище, в реалния живот, проектът не е спирал, изтъкна той и допълни, че третият вариант му се струва най-малко вероятен и то в последните дни на правителството.

Първите два варианта могат да бъдат комбинирани, каза той. Енергийният експерт коментира и варианта дъщерна на "Газпром" компания да замени руския гигант в реализацията на проекта:

Няма режим, при който след търгова процедура една компания да бъде заменена с друга. Не може след тръжната процедура да замените компанията, която е спечелила, с някой, който въобще не е участвал. При всички случаи това става чрез нова процедура и чрез анонс с одобрението на страните, които са лансирали този търг. ЕК не е нито сляпа, нито беззащитна. Тя няма как да не санкционира такова поведение, ако преди това на самите български избиратели не им дойде малко в повече да ги третират като незнаещи и неразбиращи, а само гласуващи.


Позицията на Русия винаги е била, че страната ни трябва да изпълнява междуправителственото споразумение от 2008-а, което поставя страната вън от регулациите на законодателството на ЕС, изтъкна Василев. Той не очаква някой в България да изрази европейската позиция, че Русия изопачава истината и в Източна Украйна няма мирни протестиращи, а конфликт с осъзната външна намеса.

Интервюто на Борислава Борисова с Илиян Василев можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна