Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публична дискусия за реформите в Сектор "Сигурност"

Снимка: БГНЕС

Фондация "РискМонитор" организира публична дискусия, посветена на бъдещето на реформата в Сектор "Сигурност" като част от проекта “Границите на секретността: Регулация и контрол на сектора”. Разговорът ще бъде насочен към законовата регламентация и възможностите за преструктуриране на службите в съответствие с нуждите на националната сигурност на България.

Рада Смедовска
от фондацията каза в "Преди всички", че до този момент сме свидетели на реформи, провеждани на парче, и изключително подчинени на политическата конюнктура.

Реформи са правени до момента много. В проекта сме се ръководили от няколко неща. Едното е липсата на оценка на въздействие на съществуващата законова регламентация и опит да се направи поне някакъв вид оценка на това по какъв начин е функционирал този сектор, както и опит да се изгради концепция и визия за начина, по който трябва да изглежда този сектор. Защото ми се струва изключително важно тази сфера да бъде базирана на визията от какъв тип служби има нужда България и как трябва да бъдат изградени. Например ДАНС беше изградена като политически проект. Реформата по времето на ГЕРБ махна дублиращите функции, които тя имаше с ГДБОП - отне й час топфункциите. Това също беше политически мотивирано. И при сегашното правителство ГДБОП беше извадено от МВР, сложено в ДАНС, като тази реформа беше извършена без никаква предварителна оценка за това нужна ли е такава реформа и какъв ще бъде резултатът. Трябва да се излезе от този тип мислене, че службите за сигурност се реформират по този начин.

Когато стартирахме този проект, идеята ни беше да направим малко по-прозрачна реформата в този сектор и да направим опит да излезем от институционалния кръг, в който тя случва в момента, да излезем от мистериозния образ, който в момента имат службите за сигурност. И третото, което ни ръководеше, беше липсата на законова регламентация, което се споменава като проблем и от външни експерти.


Смедовска смята, че важно да се стимулира комуникацията между изпълнителната и законодателната власт и експертния кръг по такъв тип чувствителни теми:

Този тип проблеми се разисква в един тясноинституционален кръг. Невинаги се вземат предвид мнения на граждански организации, които понякога имат изключително добри идеи. Да се положи основата на диалог между вземащите решения и граждански организации по темата за сигурността.


Смедовска предупреди, че един от основните рискове пред страната ни е срив на институциите.

Цялото интервю с Рада Смедовска можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна