Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален празник на Монголия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 11-и юли за Монголия настъпва най-хубавата - официална, празнична и щастлива седмица. В продължение на шест дни страната отбелязва своя националния празник, свързан със серия от исторически дати. Монголия е една екзотична страна, не само заради нейната отдалеченост от нас, но и заради дълбочината на сродните ни съдби, родствени корени и близка и разбираема култура. От тази историческа земя са тръгнали много днешни народи - и от Азия, и от Източна и Западна Европа.

Извънредният и пълномощен посланик на Монголия у нас - проф. доктор на геоложките науки Лхамсурен Дугержав, коментира пред "Хоризонт" перспективите в двустранните отношения. Той настоя интервюто да бъде на български език, тъй като е завършил висшето си образование в Минногеоложкия институт в София.

Посланик Дугержав характеризира отношенията между България и Монголия от самото им начало и описа ситуацията в момента в Монголия. Той разказа как страната работи за активизиране на контактите си с други държави.

След по-малко от месец предстои през България да премине една нестандартна експедиция от млади хора с различни професии, чиято крайна цел е столицата на Монголия Улан Батор. Замисълът на това рали - както го наричат - е благотворителен - събиране на съмишленици и подкрепа в помощ на дом за деца без родителска грижа. Това е петата хуманитарна експедиция, която ще премине 13 000 километра по класическия път на коприната до Монголия.

Интервюто с посланик Лхамсурен Дугержав можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна