Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безграничното изкуство

БНР Новини
Росен Андонов и Ивайло Иванов в студиото на „Познати и непознати” (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков

В кризисни времена човек все повече и повече се обръща навътре в себе си и там търси път и опора. Различни са хорските пътища и някои от тях минават през вътрешните стилове на китайското бойно изкуство – Тайдзицюан, Багуаджан и Син и цюан. Странно е, но е факт, че все повече българи се интересуват от тях.
Най-голям е интересът към Тай дзи, или Тай чи, както го наричат някои… Какво представлява този стил и какво дава на практикуващите го – на тези въпроси отговарят създателите на първия български филм за бойните изкуства „Тай Чи”. Премиерата му се състоя на 3 юли в Дома на киното. Филмът е сниман по идея на майстора по китайски вътрешни бойни стилове Шън Фей, който е и съсценарист и съпродуцент, както и изпълнител на главната роля… Автор на музиката във филма е Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.
За духовното усъвършенстване, за диалога между българската и китайската култури по време на работата върху филма – за всичко това разговаряме с някои от неговите създатели – майстор Шън Фей, режисьора Росен Андонов, композитора Димитър Христов, Ангел Георгиев и Ивайло Иванов – изпълнители на едни от главните роли.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна