Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Барак Обама с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се среща днес с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По-късно от Белия дом се очаква и предложение за отпускане на 2 милиарда долара за справяне с наплива от имигранти по южната граница. 

Насилието в Украйна и приключването на американските операции в Афганистан са сред темите на разговорите между американския президент и генералния секретар на НАТО. Двамата обсъждат и джихадистката група ИДИЛ, която превзе региони в Сирия и Ирак и може да се превърне в заплаха за САЩ и Европа. 

Обама и Расмусен ще говорят и за срещата на върха на НАТО в Уелс, която предстои през септември. 

В програмата на Белия дом се съобщава, че визитата на генералния секретар подчертава същественото значение, което Съединените щати поставят на НАТО като ключов елемент на нашата връзка с Европа

Също днес администрацията на Обама ще отправи предложение за допълнително финансиране за опазване на границата след нарастващия брой нелегално преминаващи деца от Централна Америка. Очаква се Белият дом да поиска от Конгреса 2 милиарда долара, които да помогнат за ускоряване процеса по депортиране. Само през година 52 хиляди деца и 39 хиляди семейства са прекосили нелегално южната граница на САЩ. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна