Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ може и да не подкрепи исканите промени за банките в Наказателния кодекс

| обновено на 09.07.14 в 12:00
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предупреди, че може и да не подкрепи исканите промени за банките в Наказателния кодекс. Лидерът на партията Бойко Борисов обвърза подкрепата с искане управляващите да си признаят откъде ще бъдат взети парите, които ще покрият дефицити, след като държавата оздрави поставената под надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).

БНБ каза, че ще отвори банката и дъщерното й дружество на 21-ви юли. Бойко Борисов обаче поиска: 

Искаме да знаем на 21-ви с кои пари ще се направи, с кои резерви ще се направи. Изпратени тези резерви там - не ми е ясно, откъде ще се попълнят тези резерви, за да не падне държавата без никаква защита. Това, което правя в момента, е точно да е сигурно българското общество, че като се актуализира бюджетът и запуши дупката, колкото е дупката, толкова пари трябва да се сложат на тази дупка, за да не се получи след това каквото и да било за гражданите. Аз искам да гарантирам банковата система. 

Така на практика Борисов настоя за спешна актуализация на държавния бюджет.

Пред bTV Румен Гечев от БСП нарече предизборна версията за наложителната актуализация на бюджета и че не се изпълняват бюджетните приходи. Гечев каза още, че не се налага актуализация на бюджета. Според него засега има нужда да се актуализира бюджетът само на НЗОК: 

Другите параметри се движат в рамките на нормалното. 

Според Гечев пари в държавата има, но не коментира от къде ще се финансира помощта за КТБ:

Резервът в момента е 6 млрд. лева. Борисов похарчи 4 млрд. лева от стария резерв. Ние сме възстановили 2 млрд. лева. В момента той е 6 млрд. лева. Има над 2 млрд. лева в Гаранционния фонд, освен това има 5 млрд. в банково управление на БНБ. Това са официалните числа, а вече за КТБ предложението трябва да дойде от този, който е оторизиран от Конституцията, а това е БНБ.

Борисов нарече думите му нахалство и заяви, че иска признание за финансовия крах на правителството в замяна на подкрепа за промените в НК: 

В този им вид, ако Гечев и компания и БСП не излязат да си признаят вината на това правителство и огромния финансов крах, няма да ги приемем. 

Промените в НК криминализират разпространяването на заблуждаващи слухове за банки и са остро критикувани за това, че налагат цензура на журналистите. Промените вече бяха обсъдени в комисията по бюджет и финанси.

Борисов каза, че председателят на финансовата комисия Йордан Цонев е обещал до края на деня да даде информация каква е дупката в бюджета и откъде ще постъпят парите. Цонев каза, че по финансови въпроси няма да прави коментари и препрати журналистите към БСП.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени