Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административния съд гледа днес делото за трамвая през Борисовата градина

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Столичната община обяви обществена поръчка за трамвайна линия през Борисовата градина. За това съобщиха преди дни от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Класирането ще бъде на 21-ви юли.

В писмо до медиите от Гражданската инициатива алармираха, че печално известният трамвай "Безумие", за който гражданските комитети от кварталите "Изгрев" и "Дианабад" алармираха многократно, се оказа с пусната от миналата седмица обществена поръчка за изпълнение. Начинът, по който се случва тази процедура, е също толкова безумен, тъй като проектът е с течащи дела в съда, прокурорска проверка и все още с неприети от Общинския съвет Подробни устройствени планове. От пуснатата процедура става ясно, че бройката на предвидените дървета за изсичане набъбва от обявяваните 91 до 176.

От Гражданското сдружение твърдят, че от Столична община са получили само мълчание до този момент.

В предаването "Хоризонт до обед" Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт каза, че са изненадани от решението на Столичната община да обяви обществена поръчка, въпреки, че не било съвсем неочаквано за тях: Цялата ситуация и развитие около този казус показваше, че нещата се случват скрито от гражданите, тъй като напредва срокът за този проект, той трябва да тръгне до месец септември тази година и да приключи до октомври 2015-а. Явно се бърза и се очаква, че в сезона на отпуските хората няма да могат да се организират.

Днес от 15 часа в Административния съд в София ще се разгледа делото за трасето на трамвая в обхвата на естакадата до Семинарията.

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт предлагат да се запази старото трасе на трамвая, което беше премахнато заради естакадата. Така ще се осъщесви проектът, като в същото време няма да се стигне до изсичане на дървета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна