Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова стачка се провежда в Гърция заради приватизацията на електрическата компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция се провежда 24-часова стачка на държавните служители с протестни демонстрации пред парламента. В демонстрациите участват и много граждани. Лекарите в държавните болници също стачкуват. Транспортът е слабо засегнат, но в протестите се включиха митничари. Затворен е пункт на сухопътната граница с Турция. На граничните пунктове с България няма стачкуващи.

Стачката е свързана с очакването гласуване в парламента на Закона за приватизация на държавната електрокомпания, както и срещу всички икономически мерки към работещите в държавния сектор.
На протестната демонстрация в Атина пристигнаха всички служители на електрическата компания, които днес не са на смяна в електроцентралите, защото гражданската мобилизиция им забранява да напускат работните си места. Правителството отново реагира като подаде иск пред съда протестите да бъдат обявени за незаконни. Според опозицията това е "отчаян акт”. Дори съдът да признае стачката за такава, която нанася вреди в национален мащаб, това няма да намали броя на демонстрантите, защото протестите приключват тази вечер.

Цялото напрежение от демонстрациите се пренесе и в парламента, където приключва обсъждането на спорния проектозакон с натиск на опозицията за провеждане на референдум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени