Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен: Афганистан да подпише международно споразумение за сигурност в страната до септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След срещата си с американския президент Барак Обама генералният секратар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Афганистан е необходимо да подпише международното споразумението за сигурност в страната до началото на септември, когато е срещата на върха на Алианса в Уелс. В противен случай според него НАТО ще бъде изправено пред сериозни проблеми при планирането на мисията по военно обучение след 2014-а.

Темата за Афганистан беше една от главните по време на срещата на Обама с Расмусен. В момента основно изискване на Запада е подписване на споразуменията, свързани със сигурността в Афганистан, по които страни са Съединените щати и техните съюзници. Тези споразумения в момента са в застой заради оспорвани резултати от изборите за президент в Афганистан, които могат да отложат встъпването в длъжност на новия президент с още около месец. И двамата кандидати за поста Абдула Абдула и Ашраф Гани са изявили готовност да се подпишат под документите.
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест поясни, че Обама е разговарял по телефона с кандидата за президент Абдула Абдула, като е поискал внимателно разглеждане на всички обвинения за фалшифициране на резултатите от президентските избори и е предупредил да не се прибягва към насилие за разрешаване на диспута. В противен случай Афганистан може да загуби помощта, оказвана от Америка.
Лидерите дискутираха още възможностите за повече санкции спрямо Русия, ако страната не спре подкрепата си за сепаратистите, които са започнали атаки срещу Украйна. Обама и Расмусен са говорили и за увеличаване помощта за подкрепа за партньорите на НАТО, особено тези, които са в близост до Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени